fredag 3 december 2010

Nacka är bäst på snöröjning

Jag cyklar genom tre kommuner till jobbet, Värmdö, Nacka och Stockholm. Jag ser ju dagligen hur cyklingen prioriteras i de olika kommunerna och det är alltid Nacka som utmärker sig åt det positiva hållet. Så är det även denna vinter, inte minst vad det gäller snöröjningen. Idag den 3 december var det en bra dag att testa cykelbanorna, det kom ca 10 cm nysnö inatt och snöandet fortsatte under dagen. På Värmdö var det inte plogat överhuvudtaget. Cykeltrottoaren längs med Grisslingerakan är ju svår att cykla på när det är sommar och nu med snö är det omöjligt, jag fick gå där. Det gick hjälpligt att cykla sedan men jag fick cykla på bilvägarna ibland då cykelbanorna mest lämpade sig för snöskotrar.


Oplogat och halt men det går med lite vilja. Egentligen borde man ju cykla på bilvägen istället men det uppskattas inte av bilisterna.De ökända träbroarna som Värmdö kommun inte vill snöröja på vintern. Nu var det ju inte plogat någonstans men hur svårt kan det vara att köra med en snöslunga på broarna. Här går gränsen mellan Värmdö och Nacka och på andra sidan ser det ut så här:


Vilken skillnad! Hyvlad cykelbana och sandad. Nacka vet hur man gör. Jag cyklar ca 15 kilometer genom Nacka och det är snöröjt hela vägen på detta sätt. Imponerande att det är så fint ordnat 08:30 på morgonen efter ett snöfall. När man sedan kommer till Stockholm ser det likadant ut som på Värmdö. Ingen snöröjning och om det är plogat behåller man de obligatoriska 2 cm som gör att framhjulet går åt alla håll. Att det skall vara så svårt för Värmdö och Stockholm att snöröja för oss cyklister. Lär av Nacka, åk dit på studiebesök och ser hur de gör. Jag tänkte att när jag cyklar hem så kanske det är ordnat men inte. Jag såg inte en enda snöplog vare sig i Stockholm eller på Värmdö, men flera i Nacka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar