lördag 19 februari 2011

Mina vinterkläder

Det blir ju tyvärr inte så mycket cykling just nu. Det är för kallt helt enkelt för mig, dessutom har det varit rejält isigt ett tag. Nu när snön är tillbaka går det ju bra att cykla igen men när det är under -15 grader på morgonen är turen in till stan halvlockande. För att fördriva tiden kör jag veteranslalom istället med begränsad framgång men jäkligt kul är det. Kanske kör jag veteran-SM i vår men då måste det gå bättre de närmaste veckorna.

Tänkte dela med mig av mina erfarenheter av de vinterkläder jag använder när jag ändå cyklar. Underst kör jag med Crafts kläder. Craft Pro Zero Extrem är något av det bästa jag har provat, och jag har provat alla underställ under de mest skiftande aktiviteter. Är det under -5 har jag en Craft Elite Zip Pullover som mellanlager.


Som byxor använder jag Pearl Izumis Elite Softshell tights. De har ett vattentätt membran på framsidan som tål hur mycket regn och snö som helst. Jag är sjukt imponerad av dessa byxor, kanske det bästa jag har i min cykelutrustning överhuvudtaget. De går att använda från +5 grader ned till -15 utan något extra under. De är för varma när det är över 5 plusgrader men jag tar dem när det ösregnar för vattentäthetens skull.


Till vinterjacka använder jag Pearl Izumis Pro Softshelljacka. Den klarar ett stort temperaturregister och står emot spöregn i upp till en timme, lättare regn tål den längre men den är inte vattentät. Överhuvudtaget har Pearl Izumi mycket bra passform och det är lätt att hitta något som passar, åtminstone på min hyggligt normala kropp. Det jag kan sakna på både jackan och byxorna är bättre reflexer. De få som finns räcker inte till.


Till skor använder jag Northwaves Goretexskor. Glöm överdrag, det funkar helt enkelt inte, mycket bättre med en vattentät sko. Dessa skor tål massor med regn och är varma för hela vintern. Vid spöregn rinner det dock ned vatten i dem längs med benen, svårt att undvika med tights men har man regnbyxor trär man de över skokanten och då är man torr.


Mina handskar är av märket Endura Deluge. Dessa är jag dock inte lika nöjd med som övrig vinterutrustning. De är varma och helt vattentäta, vilket är bra nog. Men de har en felkonstruktion då innerhandsken ej är fastsydd och den följer med handen ut när man tar av sig handsken och det är ett helsike att få in innerhandsken igen. Snål som jag är har jag inte ersatt dessa ännu då jag egentligen bara byter saker då de är sönder, men jag kan inte rekommendera dessa tyvärr.


Jag handlar uteslutande på Cyclecomponents eller Wiggle där ovanstående produkter finns. Jag är på inget sätt sponsrad av någon men rekommenderar båda butikerna för bästa priser i synnerhet Wiggle då kronan är så stark, de har dessutom fri frakt på det mesta.

När värmen återkommer skall jag dela med mig av mina erfarenheter av höst- och vårkläder.

Måste bara skryta lite också. För fyra år sedan gick vi en topptur på Städjan i Idre. Vi mötte en fotograf på vägen ned som tog kort på mig och min fru. En kompis upptäckte idag att Fliesbergs använder sig av den bilden på sin hemsida. Så nu kan man ju titulera sig fotomodell också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar