söndag 6 mars 2011

Det är svårt att cykla med niqab

Här i Malaysia ser man relativt få med niqab, landet är inte särskilt strängt vad det gäller islam, även om det är den officiella statsreligionen. Frankrike har ju förbjudit slöjor och i Sverige var ju frågan uppe då en tjej som utbildade sig till lärare inte skulle få undervisa i heltäckande kläder.

Jag kan inte se ett enda skäl till varför man skall bära heltäckande kläder eller slöja överhuvudtaget. Skolsköterskor får ju ge D-vitamintillskott till tjejerna i Sverige som bär slöja då de inte får i sig tillräckligt via solen. Att bära slöja i ett land där solen skiner ett par veckor om året är inte särskilt klyftigt.
Vad man slås av här i Malaysia är att de män som är tillsammans med tjejer i niqaber klär sig själva rätt sunkigt. Skall inte klädkoderna även gälla män? Killarna klär sig som amerikanskt trailertrash.

Jag kommer aldrig att ta slöjtvånget på allvar förrän det även gäller män. De killar i Sverige som propagerar för att tjejer skall bära slöja, och de är ganska många, kan väl själva gå i bräschen och ta på sig sådana klädesplagg. Det finns väl heller inget stöd i Koranen för slöj- eller niqabtvång. Allt verkar vara ett påfund som männen har tvingat på tjejerna.

Men huvudargumentet mot heltäckande kläder eller slöja är ju att det är omöjligt att cykla i dem. Kanske var det därför talibanerna förbjöd cykling när de hade makten i Afghanistan. Så fort väststyrkorna lämnar Afghanistan tar det två minuter för talibanerna att ta över landet igen. Så ni arma afghaner, skynda er att cykla för snart är det förbjudet igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar