fredag 22 april 2011

Möta våren på cykel

Finns inget bättre än att cykla nu när våren har kommit till fjällen. Skidåkning i all ära men det är på cykeln man känner dofterna, hör bäckarna porla samt kan lyssna till alla fåglarnas vårläten. En mycket fin runda här uppe i Idre är från Idrefjäll fram och tillbaka till norska gränsen. En tur på knappt tio mil.


När man är uppe efter stigningen från Idre by på vägen mot Norge är det suveränt skön cykling med små höjdskillnader, underbar natur och få bilar. Här kan man ligga på med samma växel länge och bara njuta. Inga raksträckor och böljande väg gör cyklingen mycket njutbar.


Finns det något mer vårligt än en porlande bäck? Vattenföringen är just nu lite för hög för flugfiske men är kanske bra för elpriset.


Nu vänder vi tillbaka till Sverige efter cykelns första besök i Norge. Jag har cyklat en del i Norge och varit sugen på Styrkepröven men det är ju så knepiga logistiklösningar för att ta sig till och från det loppet. Telemark Tours är enklare och ett mycket fint cykellopp.


Ett hjul i varje land.


Böljande vägar och väldigt lättcyklat. Enda problemet är att de få bilar som ändå kör här har en vana att gena väldigt mycket i kurvorna, något man kanske kör med när det är lite trafik. Som bilist i Stockholm vet man ju vad som händer om man inte ligger i sin fil. Cyklar ni här får ni vara beredda på att det kan bli tighta möten med bilar i kurvorna ibland, men eftersom det är så få bilister är det ett marginellt problem. Jag cyklar däremot aldrig riksväg 70 söderut från Idre då bilisterna där kör väldigt fort och vägen är mycket smal.

Jag hade ett möte med Idrefälls sportchef häromdagen. Han ville ha mina idéer kring hur man kan utveckla cyklingen häruppe och då med betoning på racercykling och cyclocross. Jag har cyklat all typ av cykling häruppe men fastnat för racercyklingen då backträningen sannolikt tillhör det bättre i Sverige. Men det finns även riktigt fina hårda grusvägar som är som gjorda för crossar samt många fina MTB-leder. Jag föreslog att Idrefjäll skulle ha racerhelger med någon känd cyklist som kan ge träningstips. Ett liknande upplägg som de flesta skidanläggningar har inför Vasaloppet. Det finns ju också ett mycket intressant motionslopp häruppe som heter Fulujällstrampet. I år går det den 16 juli och bansträckningen är mycket fin med cykling både i Norge och Sverige. Banan är 16 mil lång och har riktigt fina stigningar, kolla in länken för banprofilen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar