tisdag 19 april 2011

Vårcykling i Idre

Dags att börja backträna och var är väl bättre än i Idre. Vägarna är nu torra och fina och höjdskillnaden är svårslagen i Sverige. Min vanliga femmilarunda startar vid stugan på Idrefjäll, upp till nipfjällets vändplan, ned till byn och vidare en mil mot Röros för att sedan vända hem till stugan igen.


Här är de sista 400 meterna till vändplanen med ca 13 procents lutning. Längre än till vändplanen kommer man inte med racer, och just nu ligger dessutom snön kvar på grusvägen så det är skidor som gäller om man vill fortsätta. Snön ger en fin inramning till cyklingen, påminner lite om bergsetapperna på Girot där snön kan ligga djup ibland.


Fördelen med plogvallar är att man lätt kan ställa ifrån sig cykeln.


I brist på publik som delar ut tidningar fick jag ta på mig en tunn vindjacka för nu är det en dryg mils nedförskörning och även om det är relativt snöfritt är det långt ifrån sommarvarmt. Det kan gå rejält fort men nu fegade jag litegrann och nådde toppfarter på knappa 70 km/h. Men det är tillräckligt fort för att man skall frysa skallen och tårna av sig.

Väl nere i byn kör jag vidare mot Röros, det är en skön stigning i en knapp mil på drygt 180 höjdmeter från byn upp till där vägen planar ut. Sedan vänder det ned igen.


Nu är det bara dryga milen kvar till stugan. Isen på Storån och Österdalälven har nu gått och nästa gång jag kommer upp blir det flugfiske istället för skidåkning. Cyklar gör jag dock alltid när jag är här oavsett årstid. Den här turen på knappt fem mil har en total stigning på ca 600 höjdmeter. Finns inget skönare än långa stigningar och ingenstans i Sverige är det bättre backträning än här i Idre tycker jag.

1 kommentar:

 1. Kul att du är så på med Idre, Jag har läst några av dina tidigare inlägg det är rolig läsning. Jag kommer till sommaren att börja cykla lite cx ska prova cykel vasan bland annat.
  Jag jobbar på Idre Fjäll till vardags och tittar på hur cyklingen skulle kunna utvecklas. Jag skulle tycka att det var roligt om vi kunde få kontakt kanske under denna vecka bara för att få prata lite cykel och Idre.

  Hoppas på positivt svar
  Fredrik
  070-5181235

  SvaraRadera