onsdag 15 juni 2011

Nervöst inför Vätternrundan och alla dessa sub-grupper

Jag har inte cyklat Vätternrundan sedan 2003 och var då nära den olycka som krävde ett dödsoffer. Det var en person som själv hade cyklat loppet som somnade i sin bil och körde in i en grupp cyklister. Jag har sett ytterligare ett dödsfall på tidigare Vätternrundor samt otaliga olyckor och bestämde mig 2003 för att inte cykla någon mer gång.

Det här är bilen som körde in i gruppen. Ser ut som om han krockade med ett träd.

Men nu skall jag cykla igen. Jag startar 03:58 med ett gäng från Södertälje CK. Skall dock bli jäkligt kul att cykla ihop med ett gäng. Men jag kan inte komma ifrån olustkänslan riktigt. Motionscyklingen har ju exploderat i Sverige de senaste åren. Där man förr var ensam på träningsvägarna möter man nu flera hundra cyklister. Detta har ju även ökat farterna och jag misstänker att det inte är någon skillnad med Vätternrundan. Denna sub-hysteri som nu finns innebär ett väldigt uppskruvat tempo som smittar av sig. Läser man bloggarna skall ju alla cykla under sju timmar. I dessa enorma klungor finns det personer som inte är vana vid klungcykling och de oskrivna regler som finns. Bara för att man tittar på Eurosport och lyssnar på Roberto Vacchi betyder inte det att man är elitcyklist.

Jag har dagligen någon av dessa cyklister på min rulle, jag brukar kalla dem för kartongcyklister och ni förstår säkert vad jag menar. Jag brukar vända mig om och säga att jag inte vill ha dem så nära när man cyklar i stan bland alla gående, barn och andra olika typer av cyklister. Jag skall kunna tvärbromsa utan att få en kartongcyklist upp i rumpan.

Vätternrundan är ett fantastiskt arrangemang på många sätt och det hjälper onekligen till att få svenskarna att cykla. Men det finns risker med loppet som jag anser att man borde ta fram lite mer. Någon slags info till hur man beter sig i en klunga borde mailas ut till alla som deltar till exempel.

Men lycka till allihop som cyklar och vi kan väl alla hjälpas åt att göra detta till en manifestation för cykling. Hoppas också att det blir bra väder, det är mycket roligare då.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar