torsdag 28 juli 2011

Cykling i världens vackraste huvudstad

Jag cyklar nästan dagligen i Stockholm på min väg till jobbet. Men jag kan inte låta bli att cykla in under semestern också. Stockholm är som allra vackrast under sommaren och det är en ynnest att kunna träna i denna miljö. Jag cyklar ibland ut till Svartsjölandet på Färingsö. När jag bodde i Vasastan för knappt tio år sedan var Färingsö mitt huvudsakliga träningsområde. Då mötte man en handfull cyklister, nu är det flera hundra som tränar där, även om det nu några veckor efter Vätternrundan inte är så många längre.


Cyklingen längs med Söder Mälarstrand är lite knepig just nu på grund av tunnelbygget under Riddarfjärden, men det är verkligen trevligt med alla fina gamla båtar som man cyklar förbi.


Alla vet ju hur vacker det är att titta ut över stan från Västerbron. Hela Stockholm ligger under ens fötter, nåja pedaler i alla fall. De som springer maran har väl en annan åsikt kring bron, för cyklister utgör den inget problem.


I Rålambshovsparken finns det en fin skatepark. Jag har flera gamla skejtare i min bekantskapskrets. Ni som inte känner till denna park, åk dit, den är hur fin som helst.


Det är svårt att tro att man bara är en mil från stan. Sädesfälten breder ut sig på Lovön och det är inte långt kvar till att skörden skall bärgas. Detta betyder ju också tyvärr att sommaren snart är slut. Dofterna från raps- och vetefälten väcker starka barndomsminnen i mig. Min morfar var jordbrukare och jag skulle kunna ge vad som helst för att promenera med honom igen bland fälten för att se när det är dags att skörda. Jag längtar till och med till de dagar då vi var ute och plockade flyghavre.


Jag bor ju på Värmdö men det är lite tråkigt att cyklingen var bättre då jag bodde i stan. Det finns inte många vägar på Värmdö att träna på. Här ute på Lovön och Färingsö är cyklingen suverän. Cykelbanan mellan Drottningholms slott och Tapppström är fullständigt suverän. Bred och vacker, kantad av träd så att man får en riktig allékänsla. Snart är man ju också framme på trevliga fiket Svartsjö Café, i den gamla konsumbutiken. Sex superfina mil från Värmdö till fiket, min favoritrunda just nu med en blandning av stad och land och så sex lika fina mil tillbaka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar