lördag 20 augusti 2011

Fria efter 18 år

Jag har under många år följt caset med tre morddömda killar i USA som gått under namnet "West Memphis Three". Damien Echols, Jason Baldwin och Jessie Miskelley var bara i övre tonåren när de dömdes för de brutala morden på tre småbarn i Arkansas. Echols dömdes till döden och de andra två till livstidsdomar. Men domen var full med oklarheter och det fanns ingen teknisk bevisning mot killarna eller något som överhuvudtaget band dem till brottet. De fruktansvärda morden skedde i en liten stad i en av USA:s mest underutvecklade landsdelar. Echols och de övriga killarna gillade att klä sig i svarta kläder och lyssna på Metallica, något som kan vara ett problem i småstäder, och de hängdes snart ut som satansdyrkare och att de skulle ha genomfört morden som någon slags satanistisk ritual. Trycket på den lokala polisen att hitta mördarna blev så stort att man satte allt på att fälla dessa unga killar och struntade i att följa de spår som fanns, bland annat fanns det saker som pekade på att en av småpojkarnas styvpappa hade med morden att göra.

Dessa tre killar har under alla 18 år bedyrat sin oskuld och med modern DNA-teknik pekade mycket på att de skulle få en ny rättegång under 2012. Men detta var nog inget som domstolen ville gå igenom med den enorma publicitet som förhandlingarna skulle medföra och visa på de enorma bristerna de har i sin rättsskipning. Därför erbjöd domstolen killarna möjligheten att erkänna sig skyldiga mot att omedelbart släppas fria. Tekniskt sett har de alltså dömts för mordet till 18 års fängelse och eftersom de avtjänat den tiden är de nu alla tre fria. Domstolen i Jonesboro Arkansas slipper nu också leta efter de verkliga förövarna.
Jag är emot dödsstraff i alla former. Men skall man använda det straffet måste man ha ett vattentätt juridiskt system, det har inget land och det finns många helt oskyldiga individer som har avrättats genom åren i olika länder och Damien Echols hade kunnat bli en av dem. USA har enorma brister i sitt juridiska system och ofta är det pengar som avgör då det är dyrt att anlita den typen av försvar som behövs vid mordrättegångar. Vårt egna juridiska system i Sverige har också brister. Du kan dömas till livstids fängelse i tingsrätten för att sedan bli helt frikänd i hovrätten. Under några år dömde man Thomas Quick för en massa ouppklarade mord för att man ville få få ett avslut men man hade inte en tanke på att hitta de riktiga mördarna. Nu visar det sig att Quick sannolikt inte har dödat någon av de han har dömts för.

Det är så skönt att de tre killarna i WM3 nu är frisläppta. Jag trodde nog aldrig att jag skulle kunna ta bort länken från min blogg men idag kan jag det och det känns fantastiskt. Lycka till nu och hoppas att ni kan finna en plats i samhället efter att man har tagit bort 18 år av era liv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar