lördag 13 augusti 2011

Kärlek i cyklingens tidJag cyklade till Gysinge häromdagen. En av de vackraste platserna i Sverige tycker jag, av flera orsaker. Där har jag fångat många fiskar genom åren, i synnerhet harr, men tyvärr är fisket inte vad det har varit längre. Men fiskevårdsområdet gör vad de kan och har förbjudit fiske efter harr i forsarna vid Seveds kvarn. Hade man inte byggt ut kraftverket i Älvkarleby för länge sedan så hade man kunnat fiska lax i Gysinge, men det tänkte man väl inte på då. Överhuvudtaget har sportfisket i Sverige det tufft just nu. Där jag bor på Värmdö äter skarven upp alla havsöringsyngel som utplanteras. En vuxen skarv äter ca ett halvt kilo fisk om dagen och eftersom vi har ca 10 000 skarvar i Stockholms skärgård är det enkelt att räkna ut hur mycket fisk de tar upp. Dessutom är den skarv vi har idag en inplanterat kinesisk skitskarv som inte hör hemma i Sverige, lika lite som minken. Dessutom har torsken fiskats bort och då har skarpsillen växt till i enorma mängder och äter upp den föda som abborr-, gös- och gäddyngel skall äta upp sig på varför det inte finns några gäddor eller abborrar kvar. Detta är ett enormt miljöproblem men som inte många diskuterar, vi får biltullar istället och de skall lösa alla problem på jorden var det tänkt.


Vägen från mina föräldrar utanför Uppsala till Gysinge måste vara Sveriges plattaste väg, jag tror inte att det finns en enda backe på de fem milen. Det kom en rejäl störtskur och jag fick då tillfälle att prova på en ny supertunn och lätt regnjacka som passar i bakfickan och den gjorde verkligen jobbet. Jackan heter Altura Pocket Rocket Waterproof jacket och den var verkligen helt suverän, bästa regnjackan i det formatet som jag använt. Väg 272 är ganska smal men inte så trafikerad. När man kommer ut på den större vägen mot Sandviken är den sedan en tid ombyggd till en väg med mittvajerräcken.


De här vägarna är ett riktigt gissel för oss cyklister. Det finns flera sådana här ombyggen som gjort att det är omöjligt att cykla på dem. Den lilla vägrensstump som återstår är oftast ungefär lika bred som ett par racerdäck och det finns sällan några alternativa vägar att välja. Motorcyklister brukar klaga högljutt på dessa vägar men de kan ju i alla fall hålla samma hastighet som trafiken i övrigt, det kan ju inte vi cyklister. Lyckligtvis behöver man bara cykla några kilometer på denna väg innan man svänger av mot Gysinge men att bli omkörd av en långtradare här är inget jag rekommenderar.


Gysinge är speciellt för mig också för att vi gifte oss här för drygt elva år sedan. Det är en underbar plats men det kan vara rejält med mygg varför vi gifte oss i februari. Vigselförättare var Sandvikens för detta kommunalråd Inga Hagström. Hon är känd för att hon slet för att man i kommunen skulle kunna få bespruta mot myggen. Det medel som man ville använda var väl beprövat och helt miljövänligt. Det har använts i Kanada och Frankrike sedan 50-talet utan några biverkingar men ändå var det några miljömuppar på Kemikalieinspektionen som satte käppar i hjulet. Till slut fick man börja bespruta och det var en välsignelse för de boende i området. Nu kunde man gå ut på somrarna och djuren behövde inte vara instängda hela tiden. Inga Hagström gick dessvärre bort för några år sedan och fortsättningen för myggbekämpningen är inte helt säker.


Vi gifte oss i denna gamla magasinsbyggnad. Det var ganska kallt den dagen och vi fick ha på byggvärmefläktar inne i den oisolerade byggnaden. Men vi höll oss varma ändå, det kanske var den kärleksfulla inramningen som värmde alla.


Sedan vi gifte oss har hela brukets byggnader renoverats rejält och det finns nu ett superfint café i den byggnad som ligger närmast älven. Gysinge är en helt underbar plats och det finns massor att titta på och fisket är fortfarande helt OK.

2 kommentarer:

  1. Underbara bilder Rikard! Det finns faktiskt en backe på vägen, vid Norrgrind!

    SvaraRadera
  2. Ta en sväng till Gammelstilla, även det en supermysig bruksort som somnat in men är på väg att vakna.

    SvaraRadera