fredag 30 september 2011

Dagens Nyheter är som Håkan JuholtJag känner mig vilse i Nya DN. Framförallt i vad de vill. Dagens Nyheter känns ungefär lika otydlig som Håkan Juholt. Ingen vet ju vad han vill, allra minst han själv. DN blandar och ger just nu i det heta ämnet cyklingens vara eller inte vara. Här i Stockholm har inte mycket hänt vad det gäller utbyggnaden av cykelbanor eller förbättrad säkerhet trots att vi är enormt många fler som cyklar nu än för tio år sedan då jag bodde i Vasastan. Dagens Nyheter har på ledarplats spytt galla över oss som cyklar i lycra. Någon dag efter skriver de någorlunda nyanserat om problemen med cykling i Stockholm. Sedan dyker Per Mortensen upp och skriver en ny spya om cyklister. Jag har läst Dagens Nyheter regelbundet i snart 30 år och kan inte minnas en enda intressant artikel av honom. Han är ju till och med sämre än Lasse Anrell i Aftonbladet.

Varför denna mobbning av oss cyklister? Är det avundsjuka från några journalister som inte själva lyckas med särskilt mycket. Det brukar ju vara misslyckade musiker som blir musikrecensenter. Dagens Nyheter gör ju stor sak av att vara oberoende liberal men de har starka synpunkter på hur vi cyklister klär oss. Alla måste väl få se ut hur de vill och kunna ha vilka cyklar de vill eller?

Här är Per Mortensens kåseri:

"När jag, nyss utkastad från lumpen, flyttade från Skåne till huvudstaden för att börja på Journalisthögskolan, lät jag pollettera hit min cykel. Det gick bara fyra dagar innan den var stulen. Jag köpte aldrig någon ny. Då, för trettiofem år sedan, förbannade jag förstås tjuven. I dag vill jag tacka honom för att han antagligen räddade mitt liv. För ska vi tro Detta Illustra Morgonblad ökar cykelolyckorna. Detta är föga förvånande, och tacka fan för det. Cyklister far fram som blådårar. Eller kanske snarare röddårar. Mot rött ljus, mot enkelriktat, på trottoaren, på kryss mellan gångtrafikanter, bilister och andra cyklister. Hade jag som bilförare betett mig på samma sätt hade jag med all rätt förlorat körkortet och fått dryga böter. Förvisso, tillsammans med segelbåtar och luftballonger måste velocipeden vara det mest miljövänliga färdmedlet. Är det detta som gör att cyklister ser sig som så rättfärdiga, lite finare och förmer, och med ständigt tolkningsföreträde vad gäller trafikregler? Förra vintern var jag sen till jobbet och tog en taxi. När den, lagenligt, stannade vid rött ljus vid Södermalmstorg kom en cyklist i full karriär men utan broms, rammade taxins högersida och flög över motorhuven. Min chaufför suckade, skakade på huvudet och körde vidare. Om det blivit rättssak hade han antagligen förlorat. Detta visste vi båda. Och eftersom marodören faktiskt reste sig såg vi ingen anledning att stanna kvar. Häromsistens blev mördarhunden påkörd på Hornsgatan av en cyklist, som varken brydde sig om att han hade rött ljus eller att han skulle passera ett övergångsställe. Men mördarhunden är en bastant vovve och klarade sig oskadd, medan cyklisten slog sig illa när han körde omkull. Bra. Alldeles nyligen blev min bäste vän när han själv cyklade trängd av en annan cyklist, så att han slog i en passerande bil. Numera är min gode vän ett korsband inuti knäleden fattigare. Tack och lov hade han hjälm på huvudet. Men här kommer ytterligare en invändning – hur missklädsamma är inte cykelhjälmar?"

3 kommentarer:

 1. Har de problem med cyklister? Maken till otrevlig kåsör får man leta efter. På´rom bara!
  /H

  SvaraRadera
 2. Ja den är i en egen klass, och kan bara hålla med dig i liknelsen med Anrell...=)

  ha en bra dag,

  Mvh
  Fritz / Cykelbloggar

  SvaraRadera
 3. Käre Per Mortensen
  borde söka sig utanför Stockholm och Sverige - kanske till Köpenhamn eller Amsterdam. Svenskarna är som vanligt ett måttligt, välanpassat folk som inte gör något särskilt stort väsen av sig, vare sig hemma eller som cyklister i trafiken. Men då Mårtenson själv styr runt i en jaguar så irriterar de små myggorna honom förstås i hans framfart. Av artikeln att dömma är han heller inte vare särskilt rörlig, lättsam eller flyktig som person, kanske är han helt enkelt avundsjuk på cyklisternas snabba framfart. Ja, ja det blir inte roligare än man gör det. Pelle Eckerman

  SvaraRadera