tisdag 4 oktober 2011

Cyklister - klä er precis som ni villDet har ju sedan en tid framkommit en hel del synpunkter på hur vi cyklister klär oss. Dagens Nyheter har på ledarplats ventilerat deras avsky mot oss medelålders män i lycra. Fredrik Virtanen i politiskt korrekt helskägg har på ledarplats i Aftonbladet också levererat sitt missnöje med cyklister. Men vad som är mer sorgligt är att olika cykelbloggar segregerar cyklister. Jag menar då bloggar som Copenhagen Cycle Chic och Put the fun between your legs.
Dessa två bloggar vägrar kategoriskt att plåta och visa bilder på cyklister i cykelkläder. Man skall se ut på ett speciellt sätt för att få vara med, helst iförd manchesterbyxor, flanellskjorta, palestinasjal och kånkenryggsäck. Men hur mycket jag skulle vilja cykla i jeans eller kostym till jobbet så kan jag inte det. Jag har tre mil och det vore inte särskilt fräscht att komma genomsvettig till jobbet och inte duscha och byta om. Jag tror att vi cyklister klär oss efter det som vi tycker är praktiskt och snyggt. När jag bodde inne i stan hade jag två kilometer till jobbet och det fungerade alldeles utmärkt att cykla i kostym. Nu när jag har tre mil till jobbet och cyklar året runt är det bara cykelkläder som fungerar. Samma sak när jag åker skidor, då är skidkläder bäst. När jag flugfiskar är det vadarbyxor som gäller.
Det är väl upp till var och en hur man vill klä sig. Jag tycker att cyklister i cykelkläder är supersnyggt, men jag tycker också att kostymklädda cyklister på snygga cyklar också är snyggt. Varför skall vi cyklister dela upp oss. Är det inte roligt med många olika typer av cyklister och cyklar, det tycker i alla fall jag. Jag tänker inte gå in på dessa bloggar förrän de visar bilder på alla typer av cyklister. Tänk om samhället i övrigt resonerade på samma sätt - "ni är inte välkomna hit för att ni ser ut sådär". Det för ju tankarna till ganska obehagliga historiska händelser. Vi kanske helt enkelt skall cykla nakna så blir alla glada.


6 kommentarer:

 1. Ja; naket på Danvikstullsbron! Jag blir hellre omkörd/överkörd av hud än av lycra.

  SvaraRadera
 2. Bra skrivet. Jag tycker precis som du att folk måste få klä sig efter sitt eget huvud. Vill man åka skidor i jeans så får man det, även om det kan vara opraktiskt. Jag lägger ingen värdering i det. Däremot kan man som vuxen guida sina barn, eller som i mitt och fruns fall även andras barn, till vad som är mer eller mindre praktiskt vid olika sysselsättningar. Jag gillar den sista cyklistens klädsel, men hade aldrig cyklat utför skidbacken i Karlskoga så!!!

  SvaraRadera
 3. Det här var bland det dummaste jag någonsin läst.

  Det är klart att du får klä dig praktiskt, det är ingen som sagt något annat. Men räkna för fan inte med att hamna på bild i bloggar som fokuserar på att avbilda välklädda och modemedvetna trampare. Det är precis samma sak som att uppröras över att modemagasin inte har med bilder på arbetare i blåkläder. Det finns en plats för det praktiska och en plats för det eleganta.

  SvaraRadera
 4. "Jag tror att vi cyklister klär oss efter det som vi tycker är praktiskt och snyggt."

  Nej jag tror många cyklister klär sig efter en särskild kod, ungefär på samma sätt som bankfolk har en viss stil som man inte bryter mot.

  Mikaels och Elins bloggar riktar sig inte mot "oss cyklister", utan till alla som inte cyklar. Det tycker jag är mycket positivt. Cyklister förväntas ha sportiga kläder eller särskilda synlighetskläder (reflexväst) och annat. Det tror jag är ett stort problem. Inte för de som redan cyklar, men för alla andra.

  Man måste inte ha särskilda kläder för att åka buss eller bil, och då är det ett problem om cyklister förväntas ha det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Jag ser inte riktigt skillnaden mellan att klä sig snyggt och efter en kod, det är väl samma sak eftersom man i båda fallen antagligen tycker att det är snyggt det man har på sig. Jag gillar verkligen Elins blogg, Mikaels inte lika mycket. Det finns en exklusivitet och en exkludering av vissa cyklister i deras bloggar. Mikael vägrar ju att fota cyklister med hjälm. Det finns ett också ett vanligt förekommande förakt bland en del mot oss som cyklar i lycra. Jag får kommentarer ofta från hipsters från Söder typ "köp ett par riktiga byxor". Jag är av den uppfattningen att ju fler som cyklar desto bättre och då oavsett vad man har på sig. Jag cyklar gärna i kostym till busshållplatsen 2 km bort. Men mina 30 km till jobbet vill jag inte att cykla i annat än kläder anpassade för sol, vind, regn, blåst och snö. Och då är det cykelkläder som fungerar bäst.

   Radera
  2. Hej, tack för snabbt svar.

   Mikael vägrar fota cyklister med hjälm. Ja det är helt naturligt, eftersom han riktar sig till de som inte redan cyklar. De bär inte hjälmar.

   Det leder förstås till att de som gillar hjälmar känner sig exkluderade. Men man kan vända på det: de som inte cyklar känner sig nog främmande för all utrustning man förväntas ha. De ser en klädkod och en identitet som de inte känner igen sig i.

   Praktiska kläder är utmärkt för den som gillar det, men de flesta har inte 30 km till jobbet. I Sverige bor hälften av befolkningen inom fem kilometer från jobbet och hälften av bilresorna är kortare än fem kilometer. Det tar 20 minuter på cykel. Trots det sker bara var tionde resa med cykel. Källa infrastrukturpropositionen 2008. Så det är någonting annat än avståndet som håller tillbaka cyklingen.

   Radera