fredag 4 november 2011

575 höjdmeter med crossen i Idre

Tillbringar höstlovet med familjen i Idre som brukligt. Den här gången är det perfekt crossväder. Dimmigt, två grader varmt och lösa grusvägar. Jag har nog aldrig varit här vid den här tidpunkten utan att det varit någon snö överhuvudtaget men nu är det totalt snöfritt, vilket det är i hela Norden. Världscuptävlingarna i finska Levi fick ställas in igår. Längdåkningen och bandyn har liknande problem. Jag är ingen större anhängare av hysteriska domedagsprofetior och tror att mycket kan förklaras med naturliga variationer. Allsvenskan i ishockey, som högsta serien hette då, fick ställas in några år i början av 20-talet då sjöarna i Mälardalen aldrig frös till. De senaste två vintrarna har varit de kallaste och snörikaste på länge så det blir nog vinter i år också men den verkar vara försenad.


Hade det varit kallare nu skulle denna 13-procentiga backe vara direkt livsfarlig. Jag cyklade här i våras och var ytterst nära att klota på isfläckar, hastigheten nedför är ca 80 km/h. Idag var det dimma och tur att det inte är några bilar här nu, de inte hade sett mig uppe på fjället.


Jag har nu haft min Focus Mares Cross i ett drygt år och är väldigt nöjd med denna. Den enda nackdelen är att den är ganska tung men det är det enda som jag kan anmärka på. Detta är min första bekantskap med Shimano 105 då jag är Campagnolonörd. Men 105-gruppen fungerar mycket bra. Jag har skärmar på denna eftersom jag använder cykeln mest till pendling. Jag har nu använt mina Continental Cyclocross plus i knappt 100 mil och ännu ingen punka, de är rysligt tunga men jag tar den extra vikten för att slippa laga punkteringar. Jag tävlar inte i cross och skulle inte använda däcken i tävlingssammanhang då de gör cykeln nästan ett kilo tyngre.


Dimman på fjället var väldigt tjock idag och jag kläddes in i ett fuktigt omslag så det kändes ungefär som det regnade. Det var ca 2 grader varmt i luften och nedförskörningen var påfrestande. Ingen publik som kunde ge mig en tidning för vindskydd, tur att jag hade Windstopperkläder. Men jag blev så stel i fingrarna och benen att det var direkt farligt att cykla nedför. Jag orkade varken bromsa eller växla, det var tur att jag var ensam på vägen. 575 höjdmeter i ett svep är mycket bra träning och crossen är ett fantastiskt verktyg för alla väder och underlag.

1 kommentar:

  1. Du tar så fina stämningsbilder men finast är ändå bilden på dig på gammelcykeln på vår lilla väg.

    SvaraRadera