lördag 10 december 2011

Akta er för svarta bilarVad är det med färgen svart och vad den framkallar för associationer? Svart har historiskt sett symboliserat det onda. Liemannen som vi känner honom är för alltid förknippad med en svart kappa. Men svart var också Pierre August Renoirs favoritfärg, och hans målningar förknippas väl inte med ondska. En av få duktiga motorjournalister, Dagens Nyheters Jaques Wallner, har i dagens tidning skrivit en krönika om hur svarta bilar beter sig i trafiken. Jag kan bara hålla med. Som bilist med många tusen mil bakom ratten både på svenska, tyska och amerikanska motorvägar vet jag att det är de svarta bilarna man skall akta sig för. Så även på cykeln. De bilar som notoriskt struntar i 30-skyltar, stopplikt och ligger alldeles för nära mig som cyklist är påfallande ofta svarta bilar. Varför är det så här, varför söker sig ignoranta och självupptagna människor så ofta till svarta bilar? Jag har ingen riktigt bra förklaring, men ofta har de även tonade rutor och allting hänger kanske samman med att de inte vågar ta ansvar för sitt beteende och vill dölja sig bakom en svart och anonym fasad.

4 kommentarer:

 1. Vilket nonsens. Kvasipsykologi i sin (o-)prydno. Det är samma typ av generalisering som att alla ungdomar är skräniga, lata och slår folk på käften. Eller att alla pensionärer har det dåligt. Hälsningar från en som kör svart bil-Audi och till på köpet kör en svart Cervelo. Kanske är det så att alla cyklister som kör svarta cyklar är ovårdsamma och hänsynslösa. Fridens från Lars Nellde

  SvaraRadera
 2. Jag är en gammal man med prickfritt körkort sedan 56 år(!) och kör en grå Opel med chippad turbomotor(!). Jag håller på min rätt i trafiken - speciellt mot svarta vandalbilar - och ÄLSKAR att lämna dem bakom mig vid rödljusen.

  SvaraRadera
 3. Svarta bilar? Är du rasist eller?

  SvaraRadera
 4. Haha! det stämmer! Kolla på (http://www.cyklistbloggen.se/2011/12/vanta-pa-gront-ljus-like-a-boss/).

  Förutom marodör-cyklisterna som blåser igenom röda ljus (mannen i reflexväst.. vi tittar på dig) så är det en svart BMW x1 som står i cykelrutan vid ungefär 1:12 i filmen. Alltid svarta bilar. Ninjor är vad dom är.

  SvaraRadera