lördag 31 december 2011

Episk cykling på årets sista dagÅrets sista dag bjöd på fantastisk cykling. Äntligen lite kyla och blå himmel, perfekt väder för vinterträning, inte för kallt men torra vägbanor och en sol som skiner. Focusen och jag har blivit ett strävsamt par och den sviker aldrig, det är en helt fantastisk följeslagare som jag har så mycket glädje av.
Värmdö i frostskrud är otroligt vackert, en ren njutning att cykla i. Visst längtar jag också efter värme och en snabbare cykel, men den meditativa känsla jag är ute efter när jag cyklar finner jag under alla omständigheter. Det bildas små istappar i det lilla skägg jag har och känseln i tårna försvinner snabbt. Fingrarna är också svåra att hålla varma, det är stor skillnad mellan att cykla och åka längdskidor i detta väder. Men jag känner mig mycket mer vid liv när jag cyklar, längdåkning har jag tröttnat på, både att göra själv och titta på.


Härute på Värmdö har vi ofta strömavbrott efter stormarna. Stormen Dagmar som drog förbi under julhelgen gjorde vårt hus och många till strömlösa. En del var utan ström i flera dagar. Men strömavbrott är inte bara av ondo. Vi tände stearinljus och fotogenlampor. I skenet av dessa läste vi böcker och spelade spel hela familjen. Inga datorer eller TV-spel vilket är något som även barnen uppskattar. Man kanske borde stänga av huvudströmmen lite då och då.


Båtarna är sedan länge upptagna, men denna vinter hade man inte behövt skynda på med det. Vår båt hade utan problem fortfarande kunnat ligga i, men vem vet vilken vinter det skall bli. Kollar man på den Nordatlantiska oscillationen så verkar den vara rätt bra på att förutse vintrarna. Den talade tidigt i höstas om att det skulle bli en mild vinter över Skandinavien. Hösten 2010 förutspådde den vintern klockrent så SMHI kanske skall vara lite mer ödmjuka i sina uttalanden kring detta fenomen. Alla väder över jordklotet hänger ihop med varandra, så även miljöproblemen. Miljöpåverkande ämnen stannar inte vid nationsgränserna som en del verkar tro. Danskarna trodde att de skulle få det säkrare om Barsebäck stängdes men glömde bort att det finns kärnkraftverk i Baltikum och Ryssland som är ungefär lika driftssäkra som en Trabant. Nu får de kolkraftseldad el från Tyskland som definitivt inte är ett dugg bättre för miljön än kärnkraft.


Äntligen börjar isen att lägga sig på sjöarna och havsvikarna. Jag åkte massor med långfärdsskridsko förr. 90-talet var ett fantastiskt decennium för långfärdsskridsko. Kalla vintar men ingen snö här i Mälardalen. Jag minns turerna vi gjorde långt ut till havs. Det var magiskt att åka skridskor där vi på somrarna seglar. Nu var det länge sedan på grund av att det under 2000-talet varit ganska snörika vintrar. Plogade banor åker jag inte på av principskäl, jag vill känna mig lika fri på skridskorna som på cykeln.

Årets sista cykeltur är till ända och det är dags att nollställa alla mätare. Gott nytt år alla cykelvänner!

2 kommentarer:

  1. Gott Nytt År önskar @PolitikTuben m. fam.

    SvaraRadera
  2. Mot Fagerdala ser jag på bilderna. Det är väl bara på vintern den vägen är trevlig med cykel. På sommaren en väldig trafik med stressade bilister...

    SvaraRadera