onsdag 21 december 2011

Patrik Järbyn och glädje


Min absoluta favoritsport är utförsåkning. Jag tävlade själv en gång i tiden med mycket blygsamma resultat. Jag började förra vintern med veterantävlande med om inte ännu sämre resultat. Bland annat körde jag axeln ur led i veteran-SM i mars i år. Men det är så fantastiskt kul att jag bara längtar efter att träningen i Saltsjöbadens slalombacke börjar igen. Det är glädjen och inte prestationen som driver mig i allt jag gör, oavsett om det är cykling, skidåkning, golf, flugfiske eller jobb.

Det är då kul att en sådan som Patrik Järbyn fortfarande tävlar. Han är 42 år ung och kan inte sluta med skidåkning just för att han tycker att det är så roligt. Han vann silver i super G på VM i spanska Sierra Nevada 1996 och brons i Åres VM-störtlopp 2007. Jag minns att TV-sportens krönikör Jonas Karlsson var väldigt raljant inför Järbyns start i Åre. Jonas Karlsson ansåg att Järbyn "yrar som vanligt" om medaljchanser, något han fick äta upp ordentligt efteråt. Samme Jonas Karlsson spådde att Sverige inte skulle ta en enda guldmedalj i Turin-OS, Sverige tog sju stycken guld då. Det här är så symptomatiskt för hur man hånar människor som gör saker av glädje och inte bryr sig så mycket om vad andra tycker. Men skrattar bäst som skrattar sist.

Heja Patrik Järbyn. Det skall bli så kul att följa dig även denna vinter, och även om det kanske inte blir några framskjutna placeringar så är du en stor inspirationskälla för mig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar