söndag 18 december 2011

Religioner och ideologier


Jag tror inte på gud. Jag tror att mycket händer av en slump men också att vi människor oftast är ansvariga för det som sker. Med detta följer också att jag inte ser någon skillnad på individer som Platon, Jeremy Bentham, Jesus, Muhammed eller Karl Marx. För mig är det ingen skillnad på religion och ideologi. De har också vävts samman genom årtusenden och politiker använder sig av religion för att utöva makt samtidigt som religiösa företrädare ofta påverkar politiker. Men det är och har alltid varit mer känsligt att kritisera religion än att kritisera ideologier. Kristendomen var till sist tvungen att gå igenom en reformation för att kunna fungera sida vid sida med samhällets utveckling. Skulle vi fortfarande följa mycket av det vansinne som proklameras i gamla testamentet hade inte mycket hänt med vår utveckling. Präster skulle fortfarande vara viktiga i beslutsfattandet och fungera som någon slags moralisk överrock. Vi vet ju med all önskvärd tydlighet var katolicismen står i moralfrågor idag. Otaliga är de övergrepp mot barn som nu redovisas i många länder. Katolikerna stod också nazisterna nära och Vatikanen hjälpte massor med tyska krigsförbrytare att fly Europa efter 1945. Jag betackar mig för deras moraluppfattning. Religioner och dess förkunnare skall tåla samma kritiska granskning som ideologier och politiker. Vi har lyckats hyggligt med det i den kristna världen, nu hoppas jag att den muslimska världen visa samma utveckling.

I USA finns det inte en chans att en icke-troende väljs till president. Där är frågor kring abort viktigare än frågor rörande den höga arbetslösheten eller det astronimiska budgetunderskottet. USA byggdes en gång av människor som flydde från Europa och förtryck på grund av sin religion. Men i sitt nya hemland fortsätter en del med det förtryck som man en gång flydde från. Vi ser i Sverige många exempel på det. Unga tjejer får inte träffa vilka killar de vill och deras bröder och fäder håller dem inlåsta eller i värsta fall begår fasansfulla brott för att visa sin makt. Vi kallar det hedersvåld, men för mig existerar inte hedersvåld. Allt våld är av ondo, etiketterandet gör vi bara för att försöka förstå och i vissa fall försvara beteenden. Varför romska flickor inte går färdigt skolan beror inte på det svenska samhället, det beror på att de patriarkala strukturer som finns i många romska familjer förbjuder flickors skolgång.

Islam säger en del är kärlekens religion. Vissa hävdar också att kristendom och judendom är det. Alla är de Abrahamitiska religioner och påminner mer om varandra än vad som skiljer dem åt. Men intressant är det faktum att det inte finns ett enda muslimskt land som är en fungerande demokrati. Islam verkar vara lika svårt att förena med demokrati som kommunism. Enda sättet för kommunistiska diktaturer såsom Kuba, Nordkorea och Kina att existera är genom en stark militärmakt och ett strypt informationsflöde för medborgarna. Ryssland har ärvt mycket av det gamla Sovjet, vi såg det nu senast i parlamentsvalet. Den enda demokratin i mellanöstern är Israel men Israel får betydligt mer kritik än vad Egypten, Libyen, Iran och Syrien får. Ofta just från vänsterhåll där klassisk antisemitism visar sig lite då och då. Till och med Sveriges Radios utsända i Mellanöstern står och kramar salafister i Egypten men kritiserar Israel.

Händelsutvecklingen under den arabiska våren var positiv men vi kommer att få se en mycket kall vinter i den regionen. Händelseutvecklingen i Syrien är mycket skrämmande och obehaglig. Salafisterna går framåt i Egypten och snart är nog charterresandet till Egypten ett minne blott då det är mycket viktigt för charterturister att dricka alkohol och det kan snart vara förbjudet där. Så länge inte islam genomgår en reformation liksom kristendomen gjorde kommer vi inte att se få fungerande muslimska demokratier.

Men det verkar som om att det är skillnad mellan olika religioner också. Muslimska länder skyller ofta de problem som finns i deras länder på västvärlden och då i synnerhet USA. Men det land som har störst anledning att hata USA är Vietnam. Men Vietnam, som till övervägande delen är buddhistiskt, bedriver ingen hatpropaganda mot väst. Har någon hört talas om buddhistiska självmordsbombare? Nu är Vietnam inget demokratiskt föredöme men de demoniserar inte andra länder och buddhister verkar se framåt mer än bakåt.

Religioner skall tåla samma kritik som ideologier. Ingenting som kränker människors värde i någon form kan rättfärdigas med religion. Sverige var det första landet i världen som förbjöd barnaga. Nu ökar barnagan i Sverige igen och det beror på att människor med en annan syn på barnaga har invandrat till Sverige och tar med sig det beteendet hit. Vi har anledningen av att vara stolta över att det är så få i Sverige som slår sina barn. Det är på alla sätt ett förkastligt beteende och kan inte på något sätt försvaras med religion. Se i USA hur man ser på barnaga, där följer en del bibeln och slår sina barn, det är inte heller olagligt. Ett barn som utsätts för barnaga sviks av oss vuxna och får en mycket svår start i livet. Hur man överhuvudtaget kan bära hand på ett barn är för mig helt obegripligt. Det är dessutom riktigt fegt.

Vad har nu detta med cykling att göra undrar kanske en del? Absolut ingenting annat än det att Talibanerna som snart tar över Afghanistan igen efter att västmakterna lämnar landet förbjöd ringklockor på cyklar då de hatar all form av musik. Att träna på cykel var också förbjudet. Talibanernas Afghanistan är det bästa exemplet på hur illa det kan gå när religion styr.

1 kommentar:

 1. Tror du missat din egen poäng. "Talibanernas Afghanistan är det bästa exemplet på hur illa det kan gå när religion styr. "
  Sen när blev talibanerna en religion? Att blanda äpplen och päron kommer nog inte hjälpa cyklisterna genom Afghanistan. Talibaner är kanske muslimer, men de utgör en bråkdel av världens 1,5 miljarder muslimer, dvs de representerar inte Islam. Det har gått illa för Afghanistan no doubt about that, men tror nog att många fler och framförallt viktigare! saker lett till dagens situation (ekonomi, utbildning, påverkan av andra länder som skulle "hjälpa" de stackars afghanerna........)

  Kritisk kan man vara, men inte dra alla över en kant.
  Man kan faktiskt leva i detta århundrade och vara religiös, modern, utbildad och cyklist. Och varför ska någon behöva anpassa sig till västvärldens synsätt bara för att vi här tycker det är "rätt". Vår demokrati kanske är ren bullsh** för någon annan. Världen vore så väldigt tråkig om vi alla tyckte likadant.
  Ville inte gå in på Israel-snacket men ja, om vi anser demokrati innebär att ett land håller en stor del av människorna som bor där (läs gaza) som fångar på en liten yta, utan att de får tillgång till byggmaterial, skolmaterial,mat,medicin och frihet att röra sig så är de i mina ögon väldigt, väldigt demokratiska.
  Fy fan för självmordsbombare etc, men man börjar nästan förstå idioterna. Tänk att födas och varje dag vakna frihetsberövad,,,,,

  ps. Jag älskar cyklar. Och ringklockor.

  SvaraRadera