fredag 30 december 2011

Tappat intresset totalt för längdåkningJag minns hur jag som ungdom satt klistrad framför TV-apparaterna på 70- och 80-talen för att se längdåkning. Bataljerna under VM och OS mellan dåtidens giganter var TV-underhållning på högsta nivå. Jag satt med anteckningsblock och skrev in alla tider man fick för att hålla koll. Den hundradel som Thomas Wassberg vann med över Juha Mieto i OS i Lake Placid 1980 är idrottshistoria. Sedan kom 90-talet och intresset för längdåkning som idrott minskade generellt, i Sverige mycket på grund av de gröna vintrarna här nere i Mälardalen. Hur skulle man då få upp intresset för längdåkning igen, jo genom att se på cyklingen. Masstarter och Tour de Ski blev det nya receptet.

Det finns ingen enskild förändring som dödat intresset för en idrottsgren såsom femmilens masstart. Det är en ren Kalle Ankatävling där alla åkare är tillsammans tills det återstår två kilometer. Då kommer en spurt som vinns av Petter Northug som legat på plats 25 hela loppet för att spara sig till en spurt. Han gör det väldigt skickligt och är en av de allra bästa längdåkarna genom tiderna. Men Petter Northug har stora problem att vinna en riktigt femmil, alltså ett lopp där du kör ensam mot klockan och inte kan ligga i en grupp. Vem tittar på en hel femmil idag? Det är ju helt ointressant att se en stor grupp åka skidor tillsammans under dryga två timmar då det inte händer någonting. Men åkarnas prestation är fortfarande imponerande, det ska inte tas ifrån dem. Längdåkning och cykling är helt olika sporter, varför ska längdåkningen försöka kopiera cyklingen? Tour de Ski är också ett sådant påfund, men när den tävlingen allt som oftast inte har de bästa med blir även den ointressant.

Det enda riktigt gemensamma som längdåkningen har med cyklingen är det omfattande användandet av dopningsmedel. Men där ligger längdåkningen långt efter cykelsporten i arbetet med att stävja detta. Jag tittar inte på längdåkning längre, i alla fall inte masstarter och sprint. Som medelålders gubbe väljer jag idag att titta på backhoppning, en fantastisk sport som gör sig lika bra på TV som live och där den bäste alltid vinner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar