tisdag 20 december 2011

Tomt på cykelbananFörsta turen i snömodd blev det igår. Jag trodde nog att jag skulle vara ensam men det var några cykelspår i snön ute i Gustavsberg. Förr om vintrarna har det ofta bara varit mina spår men nu var det några fler vilket är glädjande. Ser sällan några andra långpendlare men de finns nog. Nu när havet är relativt varmt blir det mest regn härute, men ju närmare Stockholm jag kom desto vitare blev det.


I Nacka var det någon grad kallare och då blev det vanskligare. Det var extremt halt ibland utan att det syntes. Snön packades av flera cyklister och detta frös och blev till en glashal upphöjning mitt i cykelspåret. Som ni ser var det ganska många Nackacyklister ute trots kanske årets sämsta cykelväder. Mer sånt, jag blir både glad och imponerad när jag ser cyklister trotsa vädrets makter.


Men inne i Stockholm var det bara blask. Det är inte mycket till julkänsla denna vinter. Vi har fått drygt 60 mm regn den senaste veckan ute på Värmdö, hade det bara varit någon grad kallare skulle snötäcket vara djupt. Det är betydligt enklare att cykla på snö än på grusade och snöslaskiga cykelbanor som fyser till när man minst anar det. Det är nu cykelpendlingen är som allra värst, det är mörkt och underlaget är svårcyklat. Samtidigt som frihetskänslan och glädjen att sitta på en cykel aldrig upphör, och cykla på en vinterrustad cykel i funktionella kläder är en otroligt skön känsla.


Tegelbacken byggs nu äntligen om, både för cyklister och gående. Antalet cyklister har ökat enormt de senaste åren i centrala Stockholm, men cykelbanorna har inte hängt med. Nu har vi äntligen några politiker i Stadshuset som pratar om cykling som något positivt, det var andra tongångar förr. Tegelbacken fungerar dåligt både för cyklister och gående. Men det ironiska är att den provisoriska cykelbanan ovan är den bästa i Stockholm just nu. Här har staden tagit ett körfält från bilarna och skapat en bred och säker körbana för oss cyklister. Det är så här som Stockholm och andra städer kommer att se ut mer och mer i takt med att bilismen minskar. Jag anser liksom Karl-Bertil Jonsson att vi bör ta från bilarna och ge till cyklisterna och gående.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar