torsdag 5 april 2012

Bra där Värmdö!


Tärnskär, kanske den vackraste ön i hela skärgården.


Jag har starka synpunkter på hur Värmdö sköter sina cykelbanor. Underhållet är eftersatt och många lösningar såsom Grisslingerakan är direkt livsfarliga för både cyklister och gående. Men Värmdö kommun är också en kommun som lider av växtverk. Vi är många som vill bo härute av livskvalitetsskäl och infrastrukturen hänger helt enkelt inte med. Nu skissas det mycket på en ombyggnad av centrala Gustavsberg och det gamla porslinsfabriksområdet. Planer som på papperet ser riktigt bra ut och som kan innebära ett lyft för ett centrum som sedan lång tid har misskötts. Det finns också planer på att bygga ut cykelbanenätet och snart är cykelbanan mellan Ålstäket och Strömma färdigställd. Till stor glädje för boende där då Stavsnäsvägen är fullständigt livsfarlig att cykla på.

Värmdö kommuns översiktsplan för åren 2012-2030 andas rejäl optimism och jag uppskattar verkligen den ambitionsnivå kommunen har satt. Här är en länk till översiktsplanenen.

Igår onsdag beslutade kommunstyrelsen att godkänna den egna verksamhetsberättelsen för 2011. Kommunen visar på ett positivt resultat och en rad effektiviseringar har genomförts. Det känns som om Värmdö kommun har börjat att förstå vilka fina förutsättningar det finns härute för oss boende och börjar se kommunen på ett progressivt sätt och inte som en slumrande sovstad med en i princip nedlagd porslinsfabrik.Vid sidan om cykling är segling ett stort intresse för mig, bland annat en av anledningarna till att vi flyttade hit. Men av alla kommuner i Sverige hamnar Värmdö på 37:e plats i Sweboats ranking över Sveriges kommuner vad det gäller båtliv. Mycket beroende på avsaknad av tömningsstationer för toaletter, ont om bottentvättar, ont om gästhamnar och få iläggningsramper. Värmdö kommun skall naturligtvis ha ambitionen att hamna på plats nr 1 i den listan. Vi bor ju i världens vackraste skärgård med förutsättningar för ett båtliv som knappast någon stad kan konkurrera med. Av alla platser jag har varit på runt om i världen är skärgården det överlägset vackraste landskap jag har sett.


Kör vidare nu Värmdö kommun på den inslagna vägen. Fortsätt att utveckla kommunen och förutsättningarna för att bo här. Det finns så mycket positivt med Värmdö som behöver lyftas fram och utvecklas. Ambitionerna verkar finnas där och vi är många som bor här och som ser fram emot den fortsatta utvecklingen av kommunen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar