onsdag 31 oktober 2012

Halvera insatsen, dubblera glädjenFör att hinna anmäla sig till Vätternrundan eller Vasaloppet krävs det ett bredband som är brett likt Grand Canyon. Det har blivit en sådan hysteri kring dessa lopp som jag har tröttnat på. Jag är så gammal att jag minns när man kunde anmäla sig till Vätternrundan någon vecka innan start. Nu fylls Vättternrundan och Vasaloppet på någon timme. Denna hysteri syns också på cykelbanorna, då massor med lycraklädda män tror att cykelbanorna är träningsanläggningar.

Det kostar också en hel del. Startplats till Vätternrundan kostar 1250 kr. Vasaloppet kostar 1350 kr, minst. Lägg därtill kostnader för boende, resor och alla träningshelger där det finns snö (Vasaloppet) blir det rätt dyra evenemang. Lidingöloppet har också använt sig av sitt varumärke och tar 1095 kr för en startplats till deras MTB-lopp.

I denna hysteri av att anmäla sig till de stora motionsloppen vill jag slå ett slag för alla dessa halvlopp som finns runt om i landet. Jag har ofta kört halvlopp inför de stora men uppskattar dessa lopp mer och mer för de trevliga lopp de är. Skinnarloppet i Malung är en klassiker inför Vasaloppet. Många åker det för seedning. Men jag har åkt det än oftare bara för det trevliga och fina lopp det är. Snösäkert är det också. Startplats till det loppet kostar 300 kr. Wadköpingsloppet utanför Örebro är också väldigt trevligt. Fin natur och oftast snö, men ställs in ibland. Kostar 370 kr. Båda dessa lopp har jag kört många gånger och de är mycket trevliga lopp, bra arrangerade, kostar en bråkdel av Vasaloppet samt nära att ta sig till, i alla fall för oss i Stockholmsområdet. Måste som Värmdöbo också slå ett slag för Värmdöloppet. Stockholms närmaste lopp men som tyvärr inte alltid går att genomföra pga snöbrist. Loppet kostar 400 kr.


Det finns också mängder av kortare cykellopp. Min favorit är Siljan runt. Ett fint lopp runt Siljan och Orsasjön som kostar 500 kr. Ett annat trevligt lopp är Hjälmaren Runt till en kostnad av 370 kr. Här i Stockholm finns också Roslagsvåren.

Det finns naturligtvis åtskilliga fler sådana här halvlopp som jag tycker är fullgoda alternativ till klassikerloppen. De är enkla att ta sig till och kostar en bråkdel av de stora loppen. Ej lika många deltagare så trängseln minskar radikalt också. Jag har inte listat några löplopp då jag inte springer längre men finns massor med sådana också och där verkar trenden vara än tydligare. Kolla in Midnattsloppet till exempel. Känns som om varenda Stockholmare är ute och springer den natten. Jag har nog gjort mitt sista Vasalopp och min sista Vätternrunda. Det har blivit alldeles för stora för min smak, jag gillar de mindre loppen och kan varmt rekommendera de jag listar ovan, inte minst av säkerhetsskäll, vilket i synnerhet gäller Vätternrundan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar