lördag 10 november 2012

Nacka imponerar igen

Första ishalkan för säsongen har varit här. Stockholm, Nacka och Värmdö var snabbt ute och sandade. Jag är ju skeptisk till sandningen av cykelbanor generellt. Vi är inte särskilt många som vintercyklar. Vi som ändå gör det använder nästan uteslutande dubbdäck. Men det stora problemet med sandningen av cykelbanorna är att de rensopas alldeles för sent på våren. Lösgruset som finns kvar när barnen och andra börjar ta fram cyklarna på våren orsakar fler olyckor än isen på vintern. Värmdö kommun var i år inte ens färdiga med rensopningen av cykelbanorna i tid före skolavslutningen.

Men om nu cykelbanorna ändå skall sandas, gör som Nacka kommun. Sopa upp sanden direkt om mildvädret är tillbaka, som det är nu. Nacka sopade denna vecka upp den sand som de körde ut för två veckor sedan, imponerande. De är för övrigt snabba på våren också. Se och lär övriga 08-kommuner.


6 kommentarer:

 1. Håller med,Gruset kan ju återanvändas. Däremot funderar man ju på vad det är för krossmaterial man använder. Har redan fått vintersäsongens första punktering ( cykelbanan vid McDonalds Mölnvik )och det var en sylvass stenskärva som satt helt intryckt i däcket...

  Tomas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Tomas!

   Japp, så är det. Det grus som kommunerna använder är av något vasst slag. Runt om i Sverige får jag många rapporter om punkteringar. Hade själv massor på mina crossdäck för två år sedan, fick byta till mer punkteringssäkra men väldigt tunga däck på crossen. Gruset är ett gissel av många anledningar och behöver enligt min mening inte användas på cykelbanorna under någon årstid.

   Radera
 2. har lagom mycket med blogginlägget att göra... men ville tipsa dig om att trafikverket har samråd/information på Bistrod nu på torsdag den 29 Nov. Dags att få bort GC-banan!

  SvaraRadera
 3. Hej och tack. Såg detta i Nacka Värmdöposten, tänkte gå dit och framföra just det att GC-banan måste göras om helt och hållet.

  SvaraRadera
 4. ...Om dock Nacka Kommun bara ville vara så vänliga att även sopa upp allt glas som finns på flera ställen utmed deras sträcka av cykelbanan...

  Hade det inte varit för att det regnade så mycket denna sommar, hade det med största sannolikhet fortfarande legat kvar glas på flera ställen utmed deras sträcka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det håller jag med om. Det har varit väldigt mycket glas i år, undrar varför och regnet har nog sköljt bort en del. Men glaset på Värmdö ligger kvar ännu längre så det är nog inte bara regnet som sopar.

   Radera