onsdag 20 mars 2013

Det blev en Brompton

Jag har länge funderat på att skaffa en fällbar cykel. Jag gillar tanken att alltid kunna ha med mig en cykel var jag än reser och hur jag än reser. Den cykel som utgör referensramen för fällbara cyklar är engelska Brompton. Den är snygg, stark och framförallt snabb att fälla ihop och då på grund av sina 16 tums hjul även blir väldigt liten. Uppfinnaren Andrew Ritchie fick patent på cykeln 1979 och företaget är idag Englands största cykeltillverkare och ca 22 000 Bromptons lämnar fabriken i London varje år. Jag var ytterst nära att köpa en för några veckor sedan då jag var i London och såg så väldigt många cykla på Bromptons. Men leveranstiderna har ökat i takt med cykelns popularitet och den färgkombination jag ville ha fanns inte på lager.Jag gick in till Gamla Stans Cykel idag och beställde en i färkombinationen ovan men med en snyggare Brookssadel istället för Bromptons originalsadel. Vill man cykla med stil så är det lädersadlar som gäller. I Europa är det vanligt att kombinera cykling med kollektivresande. I Danmark som exempel är det inga som helst problem att ta med vanliga cyklar. I princip alla tåg, både pendeltåg och fjärrtåg har vagnar för detta. Men även på regionalbussar går det bra att ta med cykeln. I Sverige har SJ och SL länge motarbetat detta. En gång i tiden gick det att pollettera cyklar om man kunde vänta någon dag på att få fram den. Den möjligheten finns inte sedan länge. Det är bara på SL:s pendeltåg du kan ta med cykeln, men ej i rusningstid och ej till eller från Centralen. Tidigare har det inte heller varit tillåtet att ha med fällbara cyklar om de inte transporteras i en väska. Men David Sennerstrand som driver utmärkta bloggen Liv utan bil har med en dåres envishet kämpat för att man skall kunna ta med sig fällbara cyklar utan väska på tunnelbanan, bussar och pendeltåg och från och med i år 2013 är det nu tillåtet. Stort tack David för din envisa kamp.

Apropå Gamla Stans Cykel tog jag några bilder. Det är en underbar cykelaffär som fångar den känsla som jag är ute efter när jag cyklar, oavsett om det är en träningsrunda, på cykelsemester eller bara fincykling. Cykling är för mig lustfyllt och det är viktigt med känslan. Tror att jag och min Brompton kommer hänga ihop väldigt länge. Här kommer några bilder från Gamla Stans Cykel.Jag blev i samband med beställningen av cykeln anmäld till Brompton-SM. En cykeltävling där du i kostym/kavaj tävlar mot andra Bromptoncyklister på en kortare bana. Det ser jag fram emot. Vinner du den tävlingen får du representera Sverige i Brompton-VM. Ett annat väldigt bra användningsområde för en fällbar cykel är att kunna ta med den i båten. Något jag har saknat. Finns mycket fin cykling på de större Skärgårdsöarna eller när vi ligger i gästhamnar på fastlandssidan. Båt- och cykelsäsongen känns dock vädligt avlägsen just nu i vinterstormen men någon gång skall det väl ändå bli vår. Min cykel kommer i maj och då tror jag snön är borta.

1 kommentar:

  1. Mycket intressant inlägg! Jag är förmodligen en blivande Bromptonaut, så det är så kul att läsa om cykeln på din blogg. Tusen tack! :-)

    SvaraRadera