söndag 24 maj 2015

En helt vanlig brevet

Igår var det dags för Täbys 400 km brevet. En väldigt fin runda som startar vid Fredrikshofs klubbstuga i Täby. Sedan mot Södertälje genom Eskilstuna till Köping och sedan vända hemåt igen på Mälarens norra sida via Västerås, Enköping, Uppsala och tillbaka till Täby. Jag tycker detta är en väldigt fin brevet. Följer i stort sett klassiska Mälaren Runt med en extra utflykt till Uppsala.

Vi startade 05:00. Inte så mycket sömn innan alltså. Vi var tolv anmälda och alla kom till start. En körde en velomobil och körde sitt egna race. En droppade av redan före första kontrollen och vi övriga 10 hängde ihop till Enköping där en ville ta det lugnare och körde för sig själv de sista milen. Regnade på natten men prognosen lovade sol resten av dagen. Men lovade också blåst. Och som det blåste. Rejäl motvind hela vägen till Köping. Starka sidvindar stundtals. Cyklister med höga fälgar hade svårt i sidvinden och lade sig helst sist i gruppen för att vara ur vägen.


Vi var rejält möra i benen när vi kom fram till den traditionsenliga pizzan i Köping. Någon timme innan hade det kommit en rejäl skur. Det skulle ju inte regna överhuvudtaget men det gjorde det. I samband med regnet blåste det något otroligt också. Men alla regnväder tar slut någon gång så även detta och solen kom fram och vi började torka upp.


Jag använder en vanlig Garmin GPS för min cykling. Inte någon som är gjord speciellt för cykling eftersom de drivs av inbyggda batterier som måste laddas. Denna Garmin Oregon 600 drivs av vanliga AA-batterier och de går att få tag på överallt. Under dessa längre lopp går det åt en del batterier, skönt att veta att jag inte behöver oroa mig för att den laddar ur. Jag använder City Navigatorkartan som fungerar utmärkt för cykling. Noter i all ära men så mycket enklare att cykla efter en GPS. Jag kan verkligen rekommendera denna GPS.


Solen börjar gå ned över Upplandsslätten och ytterligare en brevet är snart till ända. Som vanligt ett fantastiskt härligt gäng cyklister. Mycket skratt och uppmuntrande kommentarer. Vi höll farten uppe bra trots den kraftiga motvinden under första halvan. I medvinden hemåt kunde vi långa sträckor ligga kring 40-45 km/h vilket är ovanligt under breveter. Hastigheten är egentligen inte så viktigt då randonneurcykling inte handlar om snabba tider. Men visst, när det går att trycka på så passar man ju på så klart. Men när luckor bildades så tog vi ned tempot så att alla kunde hänga med. Viktigare att hålla ihop än att det går fort tycker jag är en grundprincip i randonneurcykling. Under ett lopp som är så här långt så hamnar man i olika form. De som är pigga i början kanske behöver ligga på rulle på slutet och tvärtom. Skönt att ha med så många som möjligt så länge som möjligt under en brevet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar