söndag 31 oktober 2010

Sveriges bästa backträning?

Är nu i Idre vilket vi brukar vara vid den här tiden då det ibland går att åka skidor (eller snowracer). Nu är det inte världens bästa skidföre så jag tog med cyklarna istället. Idre är ett mycket bra ställe för cykling, både för racer och mtb. Nivåskillnaderna är ordentliga och det är fina vägar med lite trafik. Jag brukar oftast cykla med racern men nu blev det mtb:n istället. Idre by ligger på ca 450 meters höjd och Idrefjäll ligger på ungefär 700 meters höjd.


Vi har en stuga på Idre fjäll och vi tillbringar mycket tid där. Fisket, skidåkningen, golfen och cyklingen håller mycket hög klass, bättre än på Värmdö i alla fall. När jag cyklar brukar jag börja med att cykla ned till byn och sedan en bit mot Norge för att vända tillbaka och ta hela vägen upp till vändplan på Nipfjällsvägen. Det är så långt man kommer med racern då asfalten slutar där.Vägen upp är kanonfin, lagom lutning och fin asfalt, i bakgrunden ser ni Städjan. Det är 13 kilometer från byn till vändplan, 16 kilometer ända upp till toppen av vägen men då är de sista knappa tre kilometerna grusväg. Det är en nivåskillnad på ca 410 höjdmeter på de 13 kilometerna vilket ger en snittlutning på tre procent vilket inte är så mycket. Nu går det inte heller uppför hela tiden. Men de sista 400 meterna av asfaltsdelen snittar på knappt 13 procent och då när man har cyklat nästan 13 kilometer uppför bränner det ordentligt i benen. Jag är en sådan som går på höga växlar då jag har gamla slalomlår men där får jag växla ned och jag kör inte compactdrev på racern.


Nu är jag uppe på vändplan och det är så långt man kommer med racern. Men idag körde jag mtb och då är det 165 höjdmeter kvar på tre kilometer grusväg. Det är ganska segt i oktober då vägen är väldigt lös och det är som att cykla på en sandstrand ibland och då går det varken snabbt uppför eller nedför.Det är dock riktigt fin cykling med fjäll runtomkring. Fjället Städjan är närvarande hela tiden och vakar över en. Det kan vara alla typer av väder här uppe i oktober. För någon vecka sedan var det skidföre. För någon dag sedan hade det gått bättre med långfärdsskridskor då det var is överallt. Idag var det helt OK men löst.


Äntligen uppe! Det tog drygt en timme men då stannade jag en del och plåtade. Detta är inte toppen av Nipfjället men så långt man kommer på grusvägen. Nivåskillnaden från Idre by är 575 höjdmeter. En rejäl backe för en Stockholmare och jag vet inte så många andra vägar i Sverige som kan ge denna fina backträning.

Hör gärna av er om ni funderar över cyklingen på Idre fjäll. Det finns fin cykling för både racer och mtb. På sommaren går det att hänga upp cyklarna på liften och köra lite olika leder ned. Det finns även leder för downhill men de är inte så imponerande och man kan lika gärna använda sin vanliga mtb. Jag använder helst racern då denna typ av backträning inte finns där jag bor i Stockholmsområdet. Toppfarten i överändan på vägen när man cyklar nedför ligger nära 80 km/h vilket bara det är värt mödan upp.

1 kommentar:

  1. Låter toppen!
    Ska allt åka dit i vår och cykla, backträning är ALLTID bra =)

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.