lördag 11 augusti 2012

Upplands näst högsta punkt

Uppland är ett platt landskap och i norra Uppland där mina föräldrar bor är det i princip helt befriat från backar där jag cyklar. Men idag tog jag och min son tjuren vid hornen och bestämde oss för att cykla upp till Upplands högsta punkt. Jag hade ett minne av att den toppen fanns i närheten av sjön Tarmlången alldeles på gränsen till Västmanland. Jag kollade in kartan, satte fast GPS:en och vi drog iväg.Allt regn denna sommar har gjort att bäckar och åar som oftast är helt uttorkade på somrarna nu är fulla med vatten. En bäck som denna skulle längre norrut i Sverige vara proppfull med bäcköring men jag undrar om det är så här. Får åka tillbaka en dag och prova. Alltid när jag ser ett vattendrag funderar jag på hur fisket kan vara där.Framme vid grusvägen som leder upp till toppen cyklar vi på vad som sannolikt är Upplands enda serpentinväg. Den är inte lång men en backe är det i alla fall och lite drag i låren blir det. Det är väldigt fint landskap här och påminner inte så lite om det landskap som vår stuga i Överkalix ligger i. Lägre berg, mindre åar och sjöar är det absolut men myrar och barrskog är det gott om här i Norduppland och det känns som Norrland för en kort stund.Nu är vi framme och det är cykelbar väg ända upp. Vi befinner oss på den höga höjden av 111 meter över havet. Hjortmosseberget heter berget och det ligger precis vid gränsen till Västmanland.Här finns rester av vad jag tror har varit något slags utsiktstorn. Härlig men kort berghäll att cykla på. En fin tältplats är detta och det är mycket inbjudande vildmark runt omkring med sjöar och vattendrag som det annars är så ont om i Uppland. 

Cyklingen nedför är superfin, synd bara att det är så kort ned till asfaltsvägen igen. Sjön Tarmlången är en trevlig liten sjö där det finns två små badstränder mitt på. Brukar vara mycket populära när det är varmt då sjön värms upp väldigt fort, men det är ju inte något som vi varit bortskämda med denna sommar.

Väl hemma visade det sig när jag läste på lite mer om detta berg att det inte alls är Upplands högsta berg utan det näst högsta. Det högsta berget i Uppland ligger någon kilometer söder om detta berg, på andra sidan sjön. Vårt berg Hjortmosseberget var det högsta berget i Uppsala län en gång i tiden men sedan Heby kommun år 2007 tillhör Uppsala län och inte Västmanlands län är högsta punkten i landskapet Uppland såväl som i Uppsala län berget Tallmossen och är på hissnande 118 meter över havet. Det går att cykla upp till det bergets topp också så jag får väl göra ett nytt försök att cykla uppför det högsta berget i Uppland och då ta rätt berg. Tur att den här typen av expeditioner inte kräver månader och år av planering.


Är ni intresserade av att veta mer om våra landskaps högsta berg kan ni läsa om det här.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.